p2130009B4D91FBE B52C FC21 4507 76342ED83D1AU dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo održano je predstavljanje knjige „Heroji hrvatskoga Domovinskog rata: Svjedočanstva" prof.dr.sc. Josipa Jurčevića. Skup je pozdravio domaćin, v.d. ravnatelja Gradske knjižnice Predrag Topić, a potom predao riječ moderatoru Nenadu Sedlaru, časniku HOS-a. Naglasio je zadovoljstvo brojem okupljenih posjetitelja, različitih svjetonazorskih i političkih opcija, te brojnih  poratnih udruga proisteklih iz  domovinskog rata.

Posebno je pozdravio  gošću, saborsku zastupnicu Ljubicu Ambrušec, i druge uzvanike. Potom je riječ prepustio ratnom načelniku stožera HOS-a Anti Đapiću, koji je u svojem osvrtu na knjigu naglasio potrebu za iznošenjem činjenica o ratu koje se zataškavaju i ne dolaze do izražaja, kao što to ni HOS kroz desetljeća nije imao prilike. Posebno je istaknuo da sada napokon i te postrojbe izlaze na svjetlo dana, te se više o HOS-u piše i govori u zadnjih godinu dana no u prijašnjih dvadeset i pet. Idući govornik mr.sc Antun Abramović, osvrnuo se na zajednički put s prof. Jurčevićem još od doba Hrvatskog proljeća, te istaknuo važnost borbe za Hrvatsku i danas, kada nam se, po njegovim riječima, Jugoslavenstvo krije u Zagrebu a ne u Beogradu. Jedan od načina rješavanja takvih prijetnji svakako je ozbiljna i sveobuhvatna lustracija. Lustracije se dotakao i prof. Jurčević u svom ostvrtu na knjigu, ali ponajviše je ipak govorio o glavnim junacima knjige, 19 dragovoljaca, heroja čije se priče nalaze u njoj, i koje je on samo zapisao i uredio kako bi mogle postati dokumet vremena i herojstva koje nam u današnje vrijeme nedostaje. Najavio je plan promoviranja ove knjige i predstavljanja posebno mladima, onima koji nisu osjetili rat, kako bi se upoznali s nepoznatim činjenicama, a cilj mu je da knjiga dođe u tisuću osnovnih škola, te u brojne srednje škole i na fakultete. Nenad Sedlar je na kraju ispričao i izostanak najavljenog generala zbora Ante Rose zbog bolesti, a večer su svojim umijećem obogatile i mlade glazbenice Glazbene škole Dugo Selo, na početku i na kraju programa.
Uz predstavljanje knjige mogla se razgledati prigodna izložba ratnih fotografija HOS-a, koja je svojim motivima davala potpuniju sliku Jurčevićeva djela.