ana starina 149746 1381570377U Dugom Selu djeluju i žive i brojni umjetnici, ili pak oni koji su iz ovog grada i okolice potekli. Za mnoge od njih ni ne znate. Na mnoge od njih možda ste već i zaboravili. "Živjeti" uz ovaj grad znači  poznavati i taj dio njegove osobnosti. Pokušat ćemo vam predstaviti neka njihova djela, kao što to već činimo s glazbenicima u rubrici "Dugoselski izvođači".
Današnja književna preporuka je (tako da je već danas možete posuditi u Gradskoj knjižnici za vikend)  roman Anne Star "Ljubavnici vječne tame".  Anna Star spisateljski je pseudonim Ane Starine. Požurite u knjižnicu!

Ljubavnici vječne tame, priča je o profesionalnoj fotografkinji Annie Wolker, koja odluči ostaviti svoj dosadašnji život iza sebe i skrasiti se u malom mjestašcu gdje svatko zna svakoga. No njezini se planovi ubrzano počnu raspadati, kada se pojavi osvetoljubivi vampir Marcus i podari joj vječni život, okovan tamom i krvlju…
Novonastala vampirica Annie odlazi sa svojim stvoriteljem na “stari kontinent”, gdje ju čeka niz krvavih orgija i naivaca zaluđenih njenom ubojitom ljepotom, i razočaravajuće otkriće, koje ju vraća na sam početak njenog vječnog lutanja…
 
bg1Voljela je promatrati prirodu, ljude, gradove, a svoje dojmove je još odmalih nogu pretakala u slike. Otkako joj je otac za dvanaesti rođendan darovao fotoaparat, gotovo ga nije ispuštala iz ruku. Stalno je njime škljocala. Baviti se fotografijom bio je njen životni san, koji je ostvarila odlaskom na studij umjetnosti na Sveučilište u Los Angelesu. S vremenom je postala poznata fotografkinja. Radila je samostalno, prodajući fotografije poznatim novinskim redakcijama. Redovito je izlagala svoje slike diljem svijeta, u galerijama New Yorka, Washingtona, Pariza, Berlina, Praga i brojnih drugih gradova. No rodni Texas uvijek joj je bio najdraži. Sada je odlučila okrenuti novu stranicu u životu i vratiti se svojim korijenima, počevši od rodnog San Antonija, gdje su njezini najmiliji još uvijek živjeli. Oprostila se sa svime što ju je nekada vezalo za L. A., sjela u džip i krenula. Vozeći se cestom, slušajući svoju omiljenu kantri stanicu, lagano se nasmiješila i kimnula glavom, kao da joj se događa nešto sasvim novo i potpuno nestvarno. Dok joj je vjetar mrsio kosu, potiho je pjevušila i smiješila se kao malo dijete. U jednom trenutku zaustavi džip, pogleda u kartu i glasno razmišljajući reče sama sebi:"Pa da. Mogla bih svratiti kod tete Daisy i ostati par dana! Da, zašto da ne. Kako će se iznenaditi kada me vidi!" Zadovoljna svojom odlukom, skrenula je sa sporedne ceste i uputila se na autoput, u samo središte okruga Madison. Usprkos napornom putu i dugoj vožnji, nije se previše umorila, baš naprotiv, osjećala se dobro kao nikad dosad. Odluke koje je donijela u posljednje vrijeme sasvim su ju obuzele i ulile joj novu snagu i odlučnost. Kada je napokon ušla u gradić, preplavila ju je lavina raznorodnih osjećaja. Činilo se da kao da se skoro ništa nije promijenilo otkako je posljednji put bila ovdje. Zamislila se i tiho kroz suze samoj sebi šapnula:"Bože, ovo je raj na Zemlji. Ovdje bih mogla zauvijek ostati. Pitam se zašto sam uopće ikada otišla."Zaustavila se kod obližnje benzinske crpke, napunila rezervoar i uputila se do najbližeg dućana, kupiti neku sitnicu teti Daisy, iako je znala da će joj biti dovoljan poklon što će ju vidjeti.