Profil knjiga, 2012

02Današnji domaći autor rođen je u Zadru (već smo u ovoj rubrici spominjali jednu Zadranku - Vladimiru Becić), a sa svojim višegodišnjim životom u Dugom Selu možemo ga smatrati i Dugoselcem.
Roman Simić nije samo iskusni kratkopričaš, već prava institucija kratke priče na hrvatskoj književnoj sceni. Festival europske kratke priče, koji Roman organizira već šesnaestu godinu, najstariji je književni festival u Hrvatskoj.

Njegova zbirka pripovijedaka "Mjesto na kojem ćemo provesti noć", iz 2000. godine, prevedena je na poljski i slovenski, dok je zbirka "U što se zaljubljujemo" osvojila nagradu Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu 2005. godine i prevedena je na španjolski i srpski. Roman Simić višestruki je dobitnik nagrada Večernjeg lista za najbolju kratku priču, a zbirkom pripovijedaka "Nahrani me" osvojio je 2013. nagradu Kiklop za najbolje prozno djelo.


     U svojoj trećoj zbirci priča autor istražuje temu roditeljstva. Naslov "Nahrani me" ne odnosi se samo na doslovno hranjenje potomaka, nego i figurativno hranjenje ljubavlju i pažnjom. Kroz emocije silne sreće i topline, neusporediva osjećaja životnog ispunjenja, susreću se i neizvjesnost i strah za malo i krhko biće. Autor ne priča samo o roditeljstvu već i o odnosima između majke, oca i djeteta, a junaci priča žive svoj život snalazeći se u svakodnevnim životnim situacijama punim nesporazuma i ljubavi i u kojima će se nesumnjivo svaki čitatelj pronaći.

01