img 00978871DA0E 307F CC41 15A2 CB33EDB71C28U prostorijama Gradske knjižnice Dugo Selo održana je promocija zbirke pjesama Brune Šanteka "Stvarajmo svemir". U punoj dvorani i atmosferi pravog dugoselskog umjetničkog okupljanja kroz opušten razgovor s autorom program je vodio v.d. ravnatelja GKDS Predrag Topić. Kroz nekoliko pitanja saznali smo ponešto o Šantekovim počecima pisanja stihova, razlike u odnosu na romane, pa i do istraživanja osobnih dubina i tamnih, mračnih tema kojima se kroz pjesme bavi.

Bila je to večer ispunjenog umjetničkog doživljaja, za koji su se svojim nadahnutim interpretacijama pobrinuli Želimir Novak i Maja Jelenić, dočaravši svoje viđenje stihova autora. Upravo se kroz tu interpretaciju mogla razaznati raznolikost tema u zbirci, kroz angažirane i buntovne pjesme kroz dramatičnu interpretaciju Želimira, i nježniju ljubavnu poeziju koju je odabrala Maja. Za još potpuniji doživljaj prave večeri kulture u našem gradu pobrinuli su se učenici Glazbene škole Dugo Selo pod sjajnim vodstvom profesorice Marte Šimunović. Andrej Papak zasvirao je na violini uz pratnju prof Šimunović, Lucija Šarić dokazala je kakav je virtuoz na klaviru, a za kraj su oduševile i flautistice Ivona Ešegović, Klara Grlić i Katarina Kramer. Objašnjavajući kakvo je to stvaranje svemira kroz umjetnost Šantek je dao primjer upravo kroz glazbu koju smo slušali, ali navevši da svaki umjetnik stvara svoj poseban svemir u sebi i emitira ga u svoju okolinu, navevši raznolikost umjetnika koji su se nalazili u publici, od pisaca, pjesnika, slikara, fotografa, glazbenika, glumaca, dokazavši time da Dugo Selo nije mali grad što se umjetnosti tiče.

Posebnu posvetu autor je namijenio preminulom ravnatelju knjižnice Aleksandru Antoloviću Saši, koji je bio pokretačka snaga i za ovu zbirku, sudjelovavši u njenom stvaranju i obikovanju. Naglasio je da Sašina želja da se zbirka izda upravo u biblioteci "Terra sancti Martini" najveći kompliment koji je kao pjesnik mogao dobiti. Zbirku "Stvarajmo svemir" možete po cijeni od 40 kuna kupiti u Gradskoj knjižnici Dugo Selo, a sav prihod od prodaje ostaje knjižnici za njena buduća izdanja.

Već po običaju na promocijama Brune Šanteka, večer je nastavljena uz druženje i razgovor posjetitelja, i domaće kolače njegove mame, što je proširilo umjetničko djelovanje i na kulinarstvo. U tom druženju dogovorena su i neka buduća kulturna događanja i ideje koje se mogu ostvariti u našem gradu. Pratite naš portal i najave za buduća događanja, kako bi i vi ubuduće mogli biti dio ovakvih stvaranja svemira.