20170321 legenda o hani i ratnicima sedmog moraSavez društava Naša djeca Hrvatske koji organizira 49. dodjelu Nagrade "Grigor Vitez" (još od 1967. godine) koja se dodjeljuje za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež, proglasio je dobitnike nagrade za 2016. godinu.
U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika. Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, tajnica Nagrade i Marina Žilić, koordinatorica Nagrade.

Uz nagrade dodjeljuju se i Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" koju je ove godine dobio i bivši dobitnik samog "Grigora Viteza" (za knjigu "Moj Pustolovni planet" 2014. godine) Igor Knižek.
Pohvalu je dobio za tekst u knjizi "Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora", Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.
Igora smo vam već predstavili prije nekoliko tjedana sa više članaka, od onog kao književnika, glazbenika pa i trenutno našeg iseljenika u Irsku. U kakvom probranom društvu se i ove godine Igor našao ilustrirat će vam popis dobitnika nagrada i pohvala za 2016. godinu.

Dobitnice Nagrade "Grigor Vitez" su:

Ana Đokić - za književni tekst za djecu u slikovnici "Bao baobab i mala Kibibi", Knjiga u centru, Zagreb.
    
Sanja Pilić - za književni tekst za mladež u knjizi "Pošalji mi poruku!", Mozaik knjiga, Zagreb.
    
Ana Kadoić - za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama "Što rade odrasli" i "Petar i tramvaj", Kašmir promet, Zagreb.
    
 Marsela Hajdinjak - za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici "Slavuj", Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb.

Uz Igora Knižeka Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" dodijeljene su:

Vandi Čizmek za autentične ilustracije u "Sirup protiv mačjeg kašlja", Semafora, Zagreb i "Kumarov san", Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.

Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama "Zaljubljeni žabac" i "Bo-tuov bubanj", Igubuka, Zagreb i u slikovnici "Alma dimnjačarka", Mala zvona, Zagreb.

Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade "Mali ratnik", Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.

Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama "Što ću biti kad odrastem", Mozaik knjiga, Zagreb, "Toplo švedsko more", Semafora, Zagreb i "Zagrljaj", Knjiga u centru, Zagreb.

Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama "Plavo staklo" i "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike", Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.

Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici "Ogledalce" Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb.

Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi "S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio", Alfa, Zagreb.

Piki Vončini za ilustracije u knjizi "Mačke", Mala zvona, Zagreb i "Četiri godišnja doba", Mozaik knjiga, Zagreb.

Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku  "… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)", Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež.

Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.