01Alen Galović rođen je 24.5.1971. u Zagrebu.
Pohađao Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost), studirao i novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Radio je u Vjesniku - objavljivao kulturološke tekstove – kolumne, komentare i kraće eseje uglavnom o fenomenima postmodernog doba, bio urednik u Nedjeljnom Vjesniku, izvršni urednik u Nacionalnom tjedniku Globus...Trenutno je zamjenik glavnog urednika u 24sata.
Piše pjesme.
Pjesme su mu prevođene na poljski jezik.


Objavio:
- Malo tijelo jutra; pjesme; SKUD I. G. Kovačić, Zagreb 1994.
- Usamljeni fragment; pjesme; Matica hrvatska, Karlovac 1995.
- Srebrni letač; pjesme; Naklada MD, Zagreb 2001.
- Vatra, kovačnica; HDP i Durieux, Zagreb 2006.
 Nagrade:
 - Goran za mlade pjesnike, 1994.
 - Zdravko Pucak, 1995.

Alen Galović - Vatra, kovačnica; HDP i Durieux, Zagreb 2006
“U ovoj knjizi Galović nastavlja razrađivati poetiku koju je uglavnom naznačio u svojim prijašnjim knjigama poezije. Lirski glas se često nalazi negdje izvan same pjesme, pri čemu je istodobno zamjetna tendencija da bude uvučen u lirsko zbivanje. Galović ga isto tako nastoji uklopiti u pomno ocrtane lirske prizore i scene, ne bi li time njegov lirski opis poprimio određenu dinamiku, bez koje bi te pjesme vjerojatno izgubile na vitalnosti, a time i na određenoj, lirskoj uvjerljivosti.
Značajnu komponentu njegove lirike svakako predstavlja i jedan zaseban metaforizacijski krak, kojega odlikuje raspoznatljiv mitološki naboj, što bi kod ovog autora značilo da jednako poseže za motivima iz antičke mitologije i suvremene pop-kulture. Srodni postupak Alen Galović primjenjuje u neposredno proživljenim prizorima, onim osobnim i privatnim te u promatranju izvanjskih pejzaža, koji mu se u stihovima, po svojoj snazi i neponovljivosti nadaju kao potka, odnosno određena lirska matrica za generiranje jedne posve privatne i vrlo čitke mitologije.” (Miloš Đurđević, urednik)

02

04