20170809 knjigaJoš jedno remek-djelo iz povijesti dugoselskog kraja izašlo je u produkciji Gradske knjižnice Dugo Selo i njene biblioteke Terra sancti Martini. Predrag Topić ponovo je iskopao jedan biser za koji se malo zna, kojeg su i oni najbliži mjestu događanja zaboravili, a sve je nastalo iz par crtica koje su pokojni Aleksandar Antolović i Predrag iskopali o jednom posebnom konju. Iako je centralna figura ove knjige baš tak konj, europski rekorder Baka, priča se proširila i na postojanje tada jedne od najuspješnijih ergela ovog dijela Europe, kasačke ergele Rugvica, njenim najkvalitetnijim konjima, vlasnicima, trenerima i vozačima, te povezanost s drugom slavnom  ergelom, onom u Kerestincu.

20170713 knjigaPrilično moćan naslov koji bi mogao dati naslutiti da se radi o nekom akcijskom ili krimi romanu, 61. je naslov u izdanju Biblioteke Terra sancti Martini Gradske knjižnice Dugo Selo. Netom "ispod čekića" ovaj najnoviji naslov koji možete pronaći u knjižnici govori o Klubu žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika Dugog Sela, koji je djelovao od 1997. do 2007. godine. U njoj Božena Carić, uz pomoć drugih bivših članica i suradnica Kluba, opisuje djelovanje i aktivnosti kluba kroz tih deset godina trudeći se što "vjerodostojnije prikazati djelić dugoselske povijesti u kojoj je grupa žena i muškaraca svojim djelovanjem u društvenoj zajednici imala volju i zadovoljstvo sudjelovati".

the threshold 10 2014Danas vam predstavljamo nešto sasvim drugačije, a opet - dugoselsko!
Anita Kovačević možda je nepoznata široj književnoj javnosti i čitačima hrvatskog štiva iz jednostavnog razloga jer piše na engleskom. Anita više od dvadeset godina predaje engleski jezik, grupama različitih razina znanja,  od predškolske do odrasle dobi. Njezine priče ponekad se razvijaju kao nastavni materijali, koji se uspješno provode u njezinim predavanjima. Ponukana plodovima tog rada počela je  objavljivati i ilustrirati priče koje je pisala tijekom posljednjih desetljeća.

19554710 803742479801553 4169229572905808770 n4285E590 A9B9 EBEE D050 77B54A4E08CB"Stari krovovi" ugostili su još jedan poseban kulturni događaj. Probrana publika mogla je svjedočiti da se i nepretenciozan događaj, nenametljiv u najavama, može pretvoriti u posebnu večer koja zaslužuje puno veću pozornost.
Za posebnost se pobrinula osebujna pjesnikinja Sandra Holetić koja je svoje predstavljanje vodila čvrsto ali i spontano, u neprekidnoj interakciji sa publikom. Nije to bilo samo interakcija putem stihova, već i unošenjem u njih komentara svakodnevice oko nas, tema koje su se u pauzama raspravljale za stolovima, pa i osobnih preferencija. Životne stihove Sandra je interpretirala jednako živo i neposredno, a njena glavna tematika erotika prezentirana je kroz taj nastup pokadkad pritajeno i sanovito, a češće britko, pitko i nedvosmisleno.

15137555 1691406937838717 5841172628126387181 o

Danas vam preporučamo zbirku pjesama dugoselke Ljiljane Katić. Rođena 1974. u Zagrebu, cijeli je život vezana za Dugo Selo, gdje i danas živi i radi kao učiteljica razredne nastave u OŠ "Ivan Benković". Po riječima recenzentice zbirke Larise Kramer, glavni motivi njenih pjesama su krhki životni trenuci, a poezija bi se mogla nazvati i poezijom kapi, jer upravo taj motiv se često pojavljuje, bilo onih kapi s naših obraza ili pak onih iz prirode. Vidljiv je i utjecaj koji je na nju ostavio susret sa Zajedniocom Molitva i Riječ, te su česte teme i one duhovne, pa neke pjesme podsjećaju na molitve.

01Rođen 1910. u Posavskim Bregima, preminuo 1974. u Zagrebu, gdje  završava gimnaziju i Pravni fakultet. Napisao je obilje reportaža prije i poslije Drugog svjetskog rata u raznim novinama i drugim publikacijama, pa je uz ostalo pisao o Posavskim Bregima, Božjakovini i dugoselskoj prošlosti. Objavio je i veći broj književnih kritika i osvrta o našim i svjetskim psicima u mnogim časopisima revijama i zbornicima. Ipak, glavno spisateljsko oružje Devčića je stih.

9qrp0ib9w9b9xxd7y6qwps11mbmOvaj put predstavljamo knjigu jedne Zagrepčanke, koja radi u Dugom Selu i mnogi, pogotovo mladi, upoznali su je u posljednjih nekoliko godina.
Ivana Delač (1983.) je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaposlena je kao stručna suradnica u osnovnoj školi "Josipa Zorića" u Dugom Selu. Pohađa edukaciju iz bihevioralno-kognitivnih terapija i članica je Hrvatske psihološke komore.

03Josip Rogin - novinar, književnik, satiričar, vrtlar i naš najpoznatiji kreator novih sorti ruža iz Dumovca.  Taj dugogodišnji suradnik „Dugoselske kronike“ u ovoj knjizi na sebi svojstven satirički način piše svoju autobiografiju.
Autobigrafski roman "Jadi mladog vrtlara" možemo promatrati kao viziju vrta u kojem nam pisac donosi opise mnogih biljaka s kojima se susretao u svom životu. Neke od njih su poput ruža, a neke poput najgoreg korova kojeg teško da ćemo ikad moći iskorijeniti.

p51801462D815404 D0C7 B382 C828 8516BC122CDFDugo Selo je bilo bitan čindbenik nesvakidašnjeg događanja povodom Međunarodnog dana muzeja, koje je održano u u dijelu jednog muzeja, Muzeja hrvatskih željeznica. Na VI. peronu Glavog kolodvora Zagreb, u vagonu MHŽ koji je tamo kao dio stalne postave, ovaj puta ne samo da smo bili u muzeju, već smo imali prilike biti i u jednom od njegovih eksponata. Već sam taj dio Glavnog kolodvora, koji svojim položajem gravitira prema istoku, upravo u pravcu Dugog Sela naznačio je pravac glavnog povoda za okupljanje, a bila je to knjiga dugoselskog pisca Brune Šanteka Dosta!, čiji glavni pokretači radnje se dešavaju u vlaku na dionici Dugo Selo - Zagreb, a svi bitni raspleti upravo u gradu Dugom Selu. I dio brojne okupljene publike bio je iz Dugog Sela, te se ovo s pravom može smatrati i dugoselskim događajem.

01Dragan Mijatović rođen je 1970. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu i srednju školu završava u Beogradu. Školovanje nastavlja na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Zbog ratnih okolnosti napušta studije i nekoliko puta mijenja adrese, ali najduže se zadržava kod roditelja u Hercegovini. U Zagreb dolazi 1995. godine gdje se zapošljava. Od 2007. godine živi u Dugom Selu. Oženjen je i ima dvoje djece.


Dragan Mijatović je u svojon prvoj zbirci pjesama uspio objediniti tri motivske skupine (odnos pjesnika i neke pojavnosti, ljubavi prema ženi te  nostalgiju) koje ne pate od pravilnosti stiha, ali teku lako, mjestimično toliko pitko, da neće požaliti nitko tko pročita ovu njegovu zanimljivu zbirku.

Pronađite ovu zbirku pjesama u Gradskoj knjižnici Dugo Selo i uživajte.