20170130 tamburašiTamburaški orkestar Glazbne škole Dugo Selo spada u red najboljih i najcjenjenijih orkestara Hrvatske, čemu svjedoče i brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima. Orkestar je 2014. i 2015. osvojio 1. mjesto na Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj, na Crnom moru  2013. godine je osvojeno 1. mjesto na Europskom folklornom prvenstvu, a 2016. godine World Cup of Folklore Music u Jesolu / Veneciji.

Orkestar je pod umjetničkim vodstvom prof. dr. Darija Cebića, koji je priredio i aranžirao sve skladbe na albumu, a ujedno i skladao pet koncertnih djela za ovaj tamburaški orkestar, snimio ukupno 11 skladbi. Kao zadnja skladba na CD-u se nalazi pjesma “Nek tambura svira“ u izvedbi vrhunskog pjevača Matije Petrekovića. Autor glazbe ove skladbe je Dario Cebić, dok su autori teksta zajedničkim snagama Tomislav Miklec i prof. Cebić.

Orkestar njeguje starogradski štih koji je odlično ukomponiran sa solistički virtuoznom svirkom. Narodni zvuk, brojna elegična mjesta, veliki kontrast u dinamici, bogat zvuk i virtuoznost samo su neke od karakteristika ovog orkestra. Osim navedenih skladbi na albumu se nalaze  i brojne obrade narodnih skladbi iz svih krajeva Hrvatske.

( Iz službenog press materijala )

Ako otvorite Google pod TOGŠ Dugo Selo možete pomisliti da se radi o nekom do sada skrivenu orkestru. Uz velike čestitke ovom mladenačkom orkestru na osvojenim priznanjima moram ustvrditi da se radi o školskom orkestru koji se zaista može pohvaliti svojom mladosti i neskrivenoj ljubavi prema glazbi, pogotovo prema

tamburi i tamburaštvu.

Na dobrom su tragu orkestara poput "Zagrebački tamburaški orkestar", "TO Batorek" iz Osijeka i recimo "Tamburaške filharmonije" iz Požege a da ne spominjem TO HRT-a. Bogu hvala što se ustrajni rad s mladima polako ostvaruje. Velika je stvar imati takav orkestar, školu i dirigenta u našem pomalo zaboravljenom i usnulom kraju.

Slušajući 30-minutno muziciranje vrsnih glazbenika, kao da Panonsko more počinje izvirati iz krtičnjaka i jaraka dugoselskog kraja, puni se dolina davnom vodom mora, ukrcavamo se u drvenu barku i otpočinje put prema ravnici, Slavoniji, Banatu i Srijemu. Kapetan Cebić navigava i drži kurs mirno, odlučno, znalački. More ka' uje, miriši sijeno dignuto vodom, ponekad malo zapuše maestralčić, tek nas malo zaljulja i sretni stižemo natrag. Jedino mi je žao što nisu navedeni svi mornari i posada broda, a glavna zamjerka je što izlet traje samo trideset minuta, ali lako ga je ponoviti, stisnuti play i opet smo na pučini.

 

Detalji o albumu:

http://www.spona.com.hr/albums/to-gs-dugo-selo-tamburaski-nocturno/

 

Pripremio: Marko Kovačić Kova