20170129 pčelariDanas je u Gornjoj Gredi održana 28. Izvještajna skupština Udruge pčelara "Maslačak" iz Dugog Sela.
Udruga od trenutnih 84 člana i ovaj je put naglasila svoju posebnost u okupljanju članstva, jer ono nije samo iz grada Dugog Sela, već iz cijelog dugoselskog kraja i okolice, a brojno je članstvo i iz grada Zagreba.


Predsjednik Josip Prusec podnio je okupljenim članovima izvještaj o radu Udruge u protekloj godini koja je bila očekivano bogata događanjima. Podnesena su i financijska izvješća te izvješća nadzornog odbora i verifikacijske komisije koja su sva prihvaćema jednoglasno.
U planu rada za 2017. Prusec je naglasio potrebu za osiguranjem stalnog prostora za Udrugu, prvenstveno zbog sve bogatije arhive koju za sada čuvaju pojedini članovi, a naravno i za kvalitetnija okupljanja i druženja pčelara.
Istaknuta je i potreba za pomno planiranje korištenja novonabavljenih preše i duplikatora, kako bi svi članovi udruge imali koristi od toga, a da se iste sačuvaju i održavaju na što bolji način.

Pozvani su svi članovi udruge i na što aktivnije uključivanje u sam rad udruge s radom i idejama koje će svima biti od koristi. Isto tako, pozvani su da se uključe u posjete ovogodišnjim sajmovima, od kojih su posebno istaknuti oni u Splitu, Gudovcu, Topuskom, Celju  i Mađarskoj.
Financijski plan za 2017. godinu predviđa uravnotežen proračun od 59.250 kuna.
Najveća se rasprava vodila oko uljučivanje Udruge u formiranje krovne Županijske pčelarske udruge, a kao glavni razlog za to je naglašeno lakše dobivanje sredstava iz Zagrebačke županije za djelovanje pčelara. Do sada je to bilo teže, jer su pčelari Zagrebačke županije ostali jedni od rijetkih u državi koji još nisu osnovali udrugu na tom nivou. Pokrenulo se pitanje članarine za tu udrugu, članovi iz Zagreba iskazali su zabrinutost zbog njihovog nepripadanja teritoriju Županije i mogućnosti dobivanja sredstava iz takvog  izvora, ali je na kraju većinom glasova odlučeno da se Udruga priključuje toj inicijativi.

Tajnik udruge Juraj Kukas govorio je i u ime Hrvatskog pčelarskog saveza te pozdravio skup  te ukratko iznio stanje i probleme u krovnoj udruzi pčelara.
Na kraju su skup pozdravili i gosti pčelari prijatelji iz Jastrebarskog, Vrbovca, Samobora-Svete Nedjelje, Sv. Ivana Zeline, Zaprešića, Moslavina Otok Ivanić, Kravarsko i Kupske doline.
Skupu se obratio i vijećnik Gradskog vijeća Dugog Sela dr. Nenad Panian, koji je naglasio da se već zalagao za pčelare prijedlogom Gradu za kvalitetnijim planiranjem sadnje medonosnih stabala, te poželio pčelarima što bolji rad i zajedništvo, kako bi na dugoselskom području, kada već nemamo značajnijih mljekara, od meda i mlijeka imali barem med.
Jedinstveni zaključak i pozdav svih prisutnih bilo je njihovo tradicionalno: "Nek nam bude medna godina!"