Dragi moji Dugoselčani!

20170206 AchenJa sam Suzana Tešić (Bajić), imam 47 godina i javljam vam se iz lijepog njemačkog grada Aachena.

Aachen je osnovan 1306 godine.Nalazi se na sjevero-zapadu Njemačke, na tromeđi Belgije, Nizozemske i Njemačke. Po posljednjem popisu stanovništva ima više od 250.000 tisuća stanovnika.

Poznat je kao grad studenata, a fakultet strojarstva je jedan od najpoznatijih u Evropi. U gradu se nalazi i najveca klinika u Evropi, u kojoj su spojene bolnica i medicinski fakultet. Tvornice čokolada Lindt i Lambertz mame turiste iz citavog svijeta, a Božicni sajam ove je godine bio na četvrtom mjestu u Evropi. Achenski dom i Rathaus su najpoznatije znamenitosti u gradu nastale u doba Kaiser Karla. Od Dugog Sela je udaljen 1250 km.

 https://hr.wikipedia.org/wiki/Aachen

 Kako sam stigla do Aachena? Ne tako davne 1991 godine povelo me srce na daleki put. Ostavila sam iza sebe svoje najdraže, moj Štakorovec i Općinu Dugo Selo gdje sam radila tri godine. Bez riječi njemačkog jezika uputila sam se u avanturu i nakon 26 godina mogu reći da sam ovdje našla svoj drugi dom.

Kao i svakom novom početku niti meni nisu uvijek cvjetale ruže. Brzo sam ostala samohrana majka, ali nisam nikada gubila vjeru u bolja i lakša vremena. Ponosna sam majka dvije kćerke; Mihaela (20 god.) studira socijalni rad, a Alexandra (19 god.) čeka odgovor za prijem na fakultet psihologije. Mojeg sadašnjag partnera Dejana upoznala sam i zavoljela prije 3 godine u toplicama gdje smo se oboje oporavljali od teških operacija. I dan danas zahvaljujem se dragom Bogu da je sve dobro prošlo. To je jedan od razloga što me nedjeljom u 13 sati često put nanese u našu hrvatsku crkvu.

Od općinskog "štakorčića" postala sam medicinski assistent i radim vec 10 godina kod ginekologa u samom centru Aachena. Pročulo se to u našoj zajednici pa nam dolaze žene iz svih krajeva bivše Yuge.

Aktivna sam i kad treba pripomoći na nogometnom turniru NK Sokolovi (ne igram nogomet, već prodajem kolače J ). U krug mojih prijatelja spadaju dobri, topli, vrijedni i veseli ljudi. Već godinama sam član grupe „Mashala“, žena iz Hrvatske, Bosne i Srbije. Nemamo političkih problema, samo s vremena na vrijeme malo hormonalnih, ali zbog toga se ne ratuje.

Privikla sam se na ovaj organizirani život, volim svoj posao, iako dolazim često umorna i iscrpljena kući. Ne boli me više toliko ta nostalgija. Kada bih prije 25 godina izašla iz općinske zgrade, samo bi mahala, pozdravljala poznate lijevo, desno, gore, dolje. Sad kada dođem 1-2 puta godišnje u Dugo Selo jedva da sretnem nekog poznatog. Ne znam što mi još život donosi, ali trenutno mašem prijateljima i poznanicima po Aachenu na sve strane i osjećam se zadovoljno.

Štakorovec i Dugo Selo su uvijek u mom srcu, vratila se ja ikad ili ne.

Lijep pozdrav od Suzane Tešić rođene Bajić.